Untuk memanggang
2 keping daging kambing*
3 ulas bawang putih di cincang*
2 sudu kecil butter
garam secukupnya*
gula secukupnya*
sos barbeque Life secukupnya*
serbuk lada hitam secukupnya*
kicap cair
Untuk Sos
1 sudu kecil butter
2 sudu kecil air perahan lemon
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
serbuk lada hitam
serbuk daun oregano
serbuk daun basil
sos tiram
1/3 sudu kecil kicap pekat
sedikit tepung jagung dibancuh air
Cara-cara
Untuk memanggang
1~Perapkan daging kambing dengan bahan bertanda * selama 30minit.
2~Panaskan kuali, cairkan butter.
3~Masukkan kepingan daging yang dah diperap dan balik-balikkan daging beberapa kali untuk meratakan butter keseluruh daging. Gunakan api sederhana. Kemudian tutup supaya daging lembut.
4~Selang lebih kurang 5minit, buka penutup dan balikkan daging, titiskan sedikit kicap cair di atas daging. Ulang sehingga daging masak dan sedikit garing.
Untuk Sos
1~Gunakan kuali yang sama, panaskan butter.
2~Masukkan air perahan lemon, gula, garam, kicap pekat, oregano, basil dan serbuk lada hitam . Kacau sebati.
3~Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kacau sehingga sos menjadi pekat.
Siap!
K hidangkan bersama sayur campur rebus letak mayonis, hashbrown, carrot rebus dan timun.
Actually, K buat ni dah lama, masa tu K cuti, tp, Mr.K kerja... Konon2 wat surprise candle light dinner la aritu.. haha... candle light apa nya, buka kipas terpadam la lilin... huhu~
.jpg)
.jpg)
.jpg)
wah!!! K...rajinnya...hihihi...nk tnya la,hashbrown ade jual ke?...
ReplyDeleteSebenarnya K memang teringin sangat nak makan steak.. nak makan kat kedai tak terpergi2 pun... Kebetulan masa beli barang kat tesco, ada jual daging tu, murah 2keping tu dalam rm3 camtu.. K pun apa lagi cari la bahan2 nak wat steak, termasukla hashbrown tu. Ada jual hshbrown tu kt tesco and supermarket2 lain kat bahagian dorang letak fries.
Deletehuwaaaaa...sedapnye...lapor2.......kene plak ari ni puasa..aduiyaiii...sabar je la..huhu
ReplyDeletehuhuhu~ takde la sesedap kat kedai... wahhhh...bagusnya puasa... K ni tak abis ganti puasa lagi.. bila nak start balik ni... skang ni asyik lapar je...
Delete